
Er kunnen op onze afdeling kinderen worden opgenomen vanaf de à terme leeftijd tot 18 jaar. Ook pasgeborenen met een gewicht van meer dan 2500gr. worden, als daar een specifieke reden voor is, op onze afdeling opgenomen. Dit betreft dan met name pasgeborenen met een pr imair cardiologische of cardiochirurgische aandoening, pasgeborenen die een niervervangende therapie nodig hebben of die een tracheastomie hebben ondergaan. Er worden kinderen van alle deelspecialismen opgenomen: pediatrische, (hart)chirurgische-, neurologische-, neurochirurgische, oncologische aandoeningen en na ernstige trauma’s. We zien dus een grote variatie. De grootste groep patiënten wordt gevormd door zuigelingen en peuters. De gemiddelde opnameduur is ongeveer 5 dagen, het aantal opnames ligt rond de 1000 per jaar. De kinderen komen uit de regio of (soms ver) daarbuiten en worden ingestuurd, of door ons gehaald met de speciaal ontwikkelde transportbrancard.

De Intensive Care Kinderen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het UMCU.
Het is een afdeling met achttien bedden, met momenteel een capaciteit voor veertien bedden. De afdeling maakt deel uit van het Kinderhartcentrum van het WKZ. Daarnaast heeft de afdeling een facilitaire functie voor de divisie kinderen. Met het centrum van thuisbeademing (CTB) van het UMC is een nauw samenwerkingsverband. Patiënten van het CTB
worden op de afdeling geobserveerd/ behandeld en zonodig ingesteld op thuisbeademing. Het verpleegkundig team van afdeling Pelikaan bestaat uit 65 I.C-kinderverpleegkundigen. Het dienstverband varieert van minimaal 16 uur tot 40 uur per week. Buiten de vaste medewerkers werken er ook cursisten op de afdeling. Twee keer per jaar (april en oktober) start er een groep van 4 a 5 cursisten. De cursisten hebben ieder twee werkbegeleiders. De cursist is in de voorwerkperiode en de eerste twee maanden van de opleiding geheel overgepland. Mensen die al een IC(K) – opleiding hebben afgerond en bij ons komen werken, volgen een op maat gemaakte opleiding of route naar teamoudste.

Kenmerken van verpleegkundige zorg
De uitvoering van de patiëntenzorg wordt gedaan middels het systeem van integrerend verplegen en de Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige. Het ernstig zieke kind en zijn ouders staan centraal in het zorg pr oces. Ouders dienen te kunnen participeren in de zorg wanneer zij dat wensen en op een niveau dat zij aangeven en aan kunnen. Het is niet de vraag participeert de ouder bij de verzorging, maar op welke wijze participeert de ouder? Uitgangspunten daarbij zijn dat het zieke kind ook op de Intensive Care een kind dient te blijven en dat de ouder zijn/ haar ouderrol kan blijven vervullen, ook na de periode op de Intensive care.

Je zit dus als een spin in het web, dat verder bevolkt wordt door kinderarts-intensivisten, anaesthiologen, cardiologen en (cardio)chirurgen, artsen in opleiding, een Physician Assistent, maatschappelijk werk, pedagogisch medewerkers, fysiotherapeuten en iedereen die in consult gevraagd kan worden. Daarnaast worden we ook nog eens ondersteund door voedingsassistenten, schoonmaakpersoneel, een afdelingsassistente, secretariaat en medisch studenten die in de avonduren de afdeling op orde helpen houden.
Als dit alles je aanspreekt en het lijkt je ook nog eens leuk centraal in Nederland in een prachtige omgeving te werken, neem dan eens vrijblijvend contact op. Het is ook altijd mogelijk een afspraak te maken om een dag mee te komen lopen, de sfeer te proeven en te kijken of Pelikaan iets voor jou is.
Je kunt bellen of mailen met:
Hoofd Zorgeenheid Eenheid Intensieve Zorg
0627744279
email: S.E.vanderEnt@umcutrecht.nl
Teamleider Eenheid Intensieve Zorg
088-7554013
email: M.vanOosten@umcutrecht.nl